Invited architectural design competition Jakomäen sydän, 2016 - 17

Most of the existing public service buildings of Jakomäenaukio (Jakomäki square) are living on borrowed time, and the area’s role as the centre of Jakomäki district also requires modern solutions regarding cityscape.

 

Together, the residential buildings and the service building pave the way for more coherent and dense Jakomäki centre. The square between the residential buildings and their routes, the parking spaces underneath the yard deck and concentrating of commercial premises along the square bring compact and accessible environment to Jakomäki. The service building combines the school, kindergarten, youth centre and physical activities. The senior house, organically connected to the service building, with its elevated end opening to the square, is a landmark in the cityscape.

 

The design of the residential block is based on an affordable solution that offers many alternatives for different forms of housing, privacy to living environment and clarity of cityscape.

 

Gross floor area 31 693 m2